Cuba Cola | Cuba Cola-nostalgi

Cuba Cola-nostalgi

Fram till 1953 var coladrycker förbjudna i Sverige eftersom de innehöll fosforsyra och koffein. Intresset för den amerikanska smaksuccén var dock stor i Sverige och när förbudet hävdes var Malmöföretaget Saturnus väl förberedda. De hade redan en dryck färdig och sommaren 1953 lanserade de läsken Cuba Cola. Därmed kom de före den amerikanska konkurrenten Coca Cola som introducerades i landet först tre månader senare. Cuba Cola är alltså Sveriges äldsta coladryck.

Koffeinet

Koffein är ett ämne med förmågan att tillfälligt motverka trötthet (eller öka pigghet om man vänder på steken). Ämnet finns naturligt i kaffe och har sedan länge använts som tillsats i coladrycker.

Vänstervågen

Under 1960-talets slut och 1970-talets början fick försäljningen av Cuba Cola ett rejält uppsving. Vissa menar att det berodde på att svenska vänsterradikaler storkonsumerade drycken i tron att de därmed stödde Fidel Castro. Påhittat eller inte? Därom tvista de lärde.

Söderläge

Cuba Cola är en solklar klassiker och få svenska drycker har uppnått samma kultstatus som Sveriges första cola. Drycken har sina flesta fans i södra Sverige men populariteten har under senare år spridit sig allt längre norrut.